Български
HomeAbout UsProjectsInfoContacts
Знаете ли, че .
Може би във вашата област имате подобна сезонна храна...

Eat Seasonal Food

An important part of buying local is making an effort to purchase fresh fruits and vegetables when they are in season in your area. Although today's global marketplace allows us to buy foods grown virtually anywhere in the world all year round, these options are not the most sustainable.

By purchasing local foods in-season, you eliminate the environmental damage caused by shipping foods thousands of miles, your food dollar goes directly to the farmer, and your family will be able to enjoy the health benefits of eating fresh, unprocessed fruits and vegetables. Buying seasonal produce also provides an exciting opportunity to try new foods and to experiment with seasonal recipes. And it simply tastes better!

Even if you don't want to change any of your eating habits, you can at least make sure to buy local produce when it's available, rather than purchase the same type of food from 3000 miles away!

For an added challenge, try to eat most foods only when they are in season, or can seasonal food in order to eat and enjoy it all year round.
Сушените плодове
Вид: Seasonal Food
Консервирането чрез сушене, и то най-често на слънце е добър начин за консервиране. Той е и най-старият метод - слънцето, вятъра и пушека от огън са използвани за да се премахне водата от плодове, месо, ядки и билки. Целта на сушенето е да се намали количеството вода чрез пропускане на топъл въздух и по този начин да се предврати развитието на бактерии, които развалят храните.

Сушените храни са с по-концентриран вкус, хранителни, леки и компактни, лесни за приготвяне, съхранение и употреба. Енергията, която се влага при сушенето е много по-малка от тази при който и да е от другите методи на консервиране.
Сушени ябълки
Вид: Seasonal Food
Ябълките се измиват, нарязват се на резенчета, почистват се от семенната част и ако са с дебела кора, се обелват.
Преди да се поставят за сушене, нарязаните ябълки се потопяват за минута във вряща вода и след това се охлаждат бързо в студена.
Сушат се в специални сушилни или на слънце.
От 100 кг пресни ябълки се получават 10 кг сушени.
Съхраняват се в сухи хладни помещения, опаковани в полиетиленови торбички.
Сушене на сливи
Вид: Seasonal Food
Сливите ги суша по следния начин. Разцепвам ги, подреждам ги върху вестник с разцепената част нагоре и слагам върху тях тензух или мрежа против мухи,заради осите и мухите. Няколко дни ги суша НА СЯНКА-остават по-сочни след което на слънцедо окончателното им изсъхване. През времето на сушене ги обръщам няколко пъти.
Консервирането на сезонните плодове и зеленчуци
Вид: Seasonal Food
Консервирането на сезонните плодове и зеленчуци вече не е занимание само за нашите баби. Течащата от всякъде информация за ефектите от консуматорското отношение върху климата и състоянието на планетата дава своите резултати. Вече все повече домакини търсят начин да допринесат към световното зелено движение и консервирането е едно удачно решение. Правенето на зимнина намалява нуждата от купуване на плодове и зеленчуци не в сезон, а това намалява разходите за транспортирането на тези продукти от другите краища на света, намалява емисиите на въглероден диоксид и е стъпка по пътя за спасяване на озоновия слой. Правенето на зимнина е и начин да знаете какво консумирате и да намалите количеството приемани изкуствени добавки. За нас тези аргументи са достатъчни и вече започнахме да пълним рафтовете в мазето. За да започнете и вие сме ви приготвили всичката информация на куп.
Сушени Фурми
Вид: Seasonal Food
Фурмите са класическите сушени плодове.
Те се сушат в продължение на една година. Още в древния Ориент са използвали фурмите за подслаждане като заместител на меда. Плодовете на финиковата палма съдържат лесно смилаема плодова захар. Три до четири фурми покриват дневната необходимост от желязо. При сушенето плодовете се покриват със светъл гъст „налеп" от изкристализиралата захар. В много редки случаи това захарно покритие е причина за образуването на плесен.
Сушени Смокини
Вид: Seasonal Food
Смокини
Най-хубавите смокини се внасят от Турция.
Те са жълти на цвят и са сладки като мед. Ако след изсушаването смокините не се обработят допълнително, скоро те също се покриват с изкристализирала захар. Смокините, които след изсушаването допълнително са обработвани на пара, за да омекнат, са с гладка, лъскава ципа.
Стафиди
Вид: Seasonal Food
Стафидите представляват изсушено на слънце напълно узряло грозде.
В древния Рим са охранвали с тях робите. Преди изтощителното изкачване на Алпите Анибал е разпоредил в дажбата на войниците му задължително да бъдат включени стафиди.
Ягоди
Вид: Seasonal Food
От плодовете на горските ягодки става чудесно сладко за палачинки. Можете да ги изсушите както на фурна, така и в машина за сушене на плодове. Проблемът ми е, че до като ходя на билкобер изяждам всички ягодки по пътя, до като си почивам и не мога да си събера в достатъчно количество, за да имам за сушене.
Саламура за сирене или киселото зеле
Вид: Seasonal Food
Нещо, което е със соленост над 2.15% сол не се разваля.

За саламурата - има и друг бабешки метод. Трябва да знаеш колко саламура долу-горе ти трябва, затопляш толкова вода, измиваш със сапун едно прясно кокоше яйце и донаждаш и разбъркваш сол, докато яйцето изплува колкото 5 ст. След това сваряваш всичко, изнасяш на студа да изстине, и докато чакаш, ядеш свареното яйце.
Производство на домашно сирене
Вид: Seasonal Food
Бялото саламурено сирене е концентрирана млечна храна с различни вкусови и ароматни качества в зависимост от технологията на приготвянето му. Приготвяло се е в домашни условия още от древността. Използва се като предястие или като съставка на безмесни ястия от българската национална кухня. Предлагаме ви рецепта за приготвяне на саламурено овче сирене, което е основна национална храна на българския народ. Може да се консумира самостоятелно или в комбинация с други продукти.
1 2