English
HomeAbout UsProjectsInfoContacts
Знаете ли, че .
Може би във вашата област имате подобна сезонна храна...

Сезонната храна - Как да сме по-екологични.

Глобалният пазар днес ни позволява да купуваме храни, отглеждани почти навсякъде по света през цялата година, този вариант обаче не е най-устойчивия и със сигурност не е екологичен.

Важна част от закупуване на местно производство е да положим усилия да закупим пресни плодове и зеленчуци, когато те са в сезона си в нашия район.

Чрез закупуване на местни храни само през сезона, можем да намалил екологичните щети, причинени от храни пропътували хиляди мили с кораб като в същото подпомагаме местните земеделски производители. Така вашето семейство ще може да се наслади на полезни за здравето пресни плодове и зеленчуци без консерванти. Купуването на сезонна продукция също предлага вълнуваща възможност да опитваме нови храни и да експериментираме със сезонни рецепти. И просто по-добър вкус!

Дори, ако не искате да промените някои от вашите хранителни навици, поне можете да се уверите, че купувате местни продукти, когато са на разположение, отколкото да купите същия вид храна пропътувала 3000 километра!

Едно допълнително предизвикателство: опитайте се да ядете най-много от съответната храна, когато тя е в сезона си, или консервирайте сезонни плодове и зеленчуци, за да са ви на разположение през цялата година.
Сушени плодове - ароматни и вкусни
Вид: Seasonal Food
Още древните народи са консумирали изсушени на слънцето смокини и фурни.
Нашите баби пък са нижели на конец нарязани на тънки шайби ябълки и са ги окачвали на пирон в някое сухо и проветриво помещение. Днес сушените плодове се „произвеждат" в индустриални количества.
Те съдържат незаменими хранителни вещества с голяма концентрация, затова и вкусът им е много по-наситен от този на пресните.
Калият, калцият, желязото и многобройните витамини в състава на „сушените" са безценни за доброто ни здраве.
Шипка(Rosa canina L.)
Вид: Seasonal Food
Шипковите плодове се сушат веднага след брането. За да запази най- добре витамин C, процесът трябва да става бързо- по възможност във вакуумна сушилня за 5-6 часа при температура 65- 70 градуса по Целзий или в помещение с добра вентилация за 4-5 часа при температура 30 -40 градуса. След това шипките се доизсушават на 100 градуса, като температурата се повишава постепенно, за да не прегорят. Ако не разполагате със сушилня, целите плодове или само люспите може да изсушите на слънце, разстлани на тънък пласт, като често ги разбърквате.
Сушене на плодове и зеленчуци
Вид: Seasonal Food
Сушене на плодове и зеленчуци
1 2