English
HomeAbout UsProjectsInfoContacts
Знаете ли, че .
Може би във вашата област имате подобна сезонна храна...

Сезонната храна - Как да сме по-екологични.

Глобалният пазар днес ни позволява да купуваме храни, отглеждани почти навсякъде по света през цялата година, този вариант обаче не е най-устойчивия и със сигурност не е екологичен.

Важна част от закупуване на местно производство е да положим усилия да закупим пресни плодове и зеленчуци, когато те са в сезона си в нашия район.

Чрез закупуване на местни храни само през сезона, можем да намалил екологичните щети, причинени от храни пропътували хиляди мили с кораб като в същото подпомагаме местните земеделски производители. Така вашето семейство ще може да се наслади на полезни за здравето пресни плодове и зеленчуци без консерванти. Купуването на сезонна продукция също предлага вълнуваща възможност да опитваме нови храни и да експериментираме със сезонни рецепти. И просто по-добър вкус!

Дори, ако не искате да промените някои от вашите хранителни навици, поне можете да се уверите, че купувате местни продукти, когато са на разположение, отколкото да купите същия вид храна пропътувала 3000 километра!

Едно допълнително предизвикателство: опитайте се да ядете най-много от съответната храна, когато тя е в сезона си, или консервирайте сезонни плодове и зеленчуци, за да са ви на разположение през цялата година.
Сушените плодове
Вид: Seasonal Food
Консервирането чрез сушене, и то най-често на слънце е добър начин за консервиране. Той е и най-старият метод - слънцето, вятъра и пушека от огън са използвани за да се премахне водата от плодове, месо, ядки и билки. Целта на сушенето е да се намали количеството вода чрез пропускане на топъл въздух и по този начин да се предврати развитието на бактерии, които развалят храните.

Сушените храни са с по-концентриран вкус, хранителни, леки и компактни, лесни за приготвяне, съхранение и употреба. Енергията, която се влага при сушенето е много по-малка от тази при който и да е от другите методи на консервиране.
Сушени ябълки
Вид: Seasonal Food
Ябълките се измиват, нарязват се на резенчета, почистват се от семенната част и ако са с дебела кора, се обелват.
Преди да се поставят за сушене, нарязаните ябълки се потопяват за минута във вряща вода и след това се охлаждат бързо в студена.
Сушат се в специални сушилни или на слънце.
От 100 кг пресни ябълки се получават 10 кг сушени.
Съхраняват се в сухи хладни помещения, опаковани в полиетиленови торбички.
Сушене на сливи
Вид: Seasonal Food
Сливите ги суша по следния начин. Разцепвам ги, подреждам ги върху вестник с разцепената част нагоре и слагам върху тях тензух или мрежа против мухи,заради осите и мухите. Няколко дни ги суша НА СЯНКА-остават по-сочни след което на слънцедо окончателното им изсъхване. През времето на сушене ги обръщам няколко пъти.
Консервирането на сезонните плодове и зеленчуци
Вид: Seasonal Food
Консервирането на сезонните плодове и зеленчуци вече не е занимание само за нашите баби. Течащата от всякъде информация за ефектите от консуматорското отношение върху климата и състоянието на планетата дава своите резултати. Вече все повече домакини търсят начин да допринесат към световното зелено движение и консервирането е едно удачно решение. Правенето на зимнина намалява нуждата от купуване на плодове и зеленчуци не в сезон, а това намалява разходите за транспортирането на тези продукти от другите краища на света, намалява емисиите на въглероден диоксид и е стъпка по пътя за спасяване на озоновия слой. ...
Сушени Фурми
Вид: Seasonal Food
Фурмите са класическите сушени плодове.
Те се сушат в продължение на една година. Още в древния Ориент са използвали фурмите за подслаждане като заместител на меда. Плодовете на финиковата палма съдържат лесно смилаема плодова захар. Три до четири фурми покриват дневната необходимост от желязо. При сушенето плодовете се покриват със светъл гъст „налеп" от изкристализиралата захар. В много редки случаи това захарно покритие е причина за образуването на плесен.
Сушени Смокини
Вид: Seasonal Food
Смокини
Най-хубавите смокини се внасят от Турция.
Те са жълти на цвят и са сладки като мед. Ако след изсушаването смокините не се обработят допълнително, скоро те също се покриват с изкристализирала захар. Смокините, които след изсушаването допълнително са обработвани на пара, за да омекнат, са с гладка, лъскава ципа.
Стафиди
Вид: Seasonal Food
Стафидите представляват изсушено на слънце напълно узряло грозде.
В древния Рим са охранвали с тях робите. Преди изтощителното изкачване на Алпите Анибал е разпоредил в дажбата на войниците му задължително да бъдат включени стафиди.
Ягоди
Вид: Seasonal Food
От плодовете на горските ягодки става чудесно сладко за палачинки. Можете да ги изсушите както на фурна, така и в машина за сушене на плодове. Проблемът ми е, че до като ходя на билкобер изяждам всички ягодки по пътя, до като си почивам и не мога да си събера в достатъчно количество, за да имам за сушене.
Саламура за сирене или киселото зеле
Вид: Seasonal Food
Нещо, което е със соленост над 2.15% сол не се разваля.

За саламурата - има и друг бабешки метод. Трябва да знаеш колко саламура долу-горе ти трябва, затопляш толкова вода, измиваш със сапун едно прясно кокоше яйце и донаждаш и разбъркваш сол, докато яйцето изплува колкото 5 ст. След това сваряваш всичко, изнасяш на студа да изстине, и докато чакаш, ядеш свареното яйце.
Производство на домашно сирене
Вид: Seasonal Food
Бялото саламурено сирене е концентрирана млечна храна с различни вкусови и ароматни качества в зависимост от технологията на приготвянето му. Приготвяло се е в домашни условия още от древността. Използва се като предястие или като съставка на безмесни ястия от българската национална кухня. Предлагаме ви рецепта за приготвяне на саламурено овче сирене, което е основна национална храна на българския народ. Може да се консумира самостоятелно или в комбинация с други продукти.
1 2