English
HomeAbout UsProjectsInfoContacts
Сушени ябълки

Ябълките се измиват, нарязват се на резенчета, почистват се от семенната част и ако са с дебела кора, се обелват.
Преди да се поставят за сушене, нарязаните ябълки се потопяват за минута във вряща вода и след това се охлаждат бързо в студена.
Сушат се в специални сушилни или на слънце.
От 100 кг пресни ябълки се получават 10 кг сушени.
Съхраняват се в сухи хладни помещения, опаковани в полиетиленови торбички.
203
204
205


Коментари:
Аз пък ги суша нарязани на плоски пърчета 3-4мм нанизани на конец.
Posted by: Баба Желка
09.09.2010, 10:19
Най-подходящи за сушене са сортовете ябълки с плътно бяло месо. Нарязани на кръгчета, те се разстилат на ситото на един или два пласта и се поставят във фурната, загрята до 75-80° С. В края на сушенето, когато ябълките загубят 2/3 от влагата си, температурата се намалява до 50-60° С. Това продължава 6-10 часа, а на слънце изсъхват за 3-4 дни, но трябва всеки ден да се обръщат. По същия начин се изсушават и крушите, но за по-дълго време – 12-16 ч.
Posted by: desant
04.09.2010, 20:16
Плодовете се измиват,почистват се от семенните гнезда , нарязват се на резенчета и се изсушават до получаването на светло жълт до златист цвят според сорта на ябълките.
Поради голямото разнообразие от сортове ябълки , се получава продукт с прекрасен аромат и вкусови качества.

Състав: Използват се САМО пресни ябълки.

Съхранение: Съхранение на сухо и проветриво място и температура до 20° С.

Приложение: Като пакетиран снакс,в миксове с различни плодове, десерти , кексове, готови за ядене храни за закуска, като допълнение към много ястия и др.
Posted by: SERENA
04.09.2010, 20:13
Здравословни плюсове: При процеса на сушене на ябълките , се отделя единствено водата , а всички минерали и витамини се запазват напълно.Сушените ябълки се предлагат небелени от кората ,защото се знае , че почти всички витамини се намират в кората на ябълката.

-В ябълката се съдържат почти всички необходими на организма витамини и минерали. Затова плодът се препоръчва на всички за профилактика и повишаване на имунитета.

-Ябълката е незаменим източник на ралични видове пектин, който не се разрушава от организма и поради тази причина се явява нещо като метла за организма. След като се разтвори в червата, пектинът абсорбира токсините и вредните вещества, освен това намалява холестерина и риска от атеросклероза..

-Ябълката съдържа и почти всички видове водоразтворими витамини ? С, В6, и Р..

-За профилактика на простудните заболявания се препоръчва да похапвате неподсладени допълнително сушени ябълки, които освен това избелват зъбния емайл.

-Ако искате да откажете цигарите, направете тридневна ябълкова диета. Освен ябълките можете да си позволите черен хляб и билков чай. По този начин организмът по-лесно ще свикне с никотиновия глад.

-Пектинът и антиоксидантите намаляват нивото на "лошия" холестерин в кръвта и повишават нивото на "добрия". Флавоноидите и другите фитохимични съединения в ябълките помагат срещу възникване на здравословни проблеми в белите дробове и стомаха. Ябълките са богати и на бор - елемент, който отговаря за плътността на костната тъкан. Следователно са чудесна профилактика срещу остеопорозата. Танинът в тях ни предпазва от кариес и от инфекции в отделителната система. Яжте ябълките с кората, защото в нея са съсредоточени вещества, които липсват в сърцевината. Тя се състои основно от влакна, които са гаранция за редовен стомах и липса на целулит. Ябълките са богат източник на фолиева киселина, която подпомага разграждането на мазнините..

-Ябълката е наричана ?Царица на плодовете?и не случайно Ева е съблазнила Адам именно с ябълка!
Posted by: SERENA
04.09.2010, 20:13
How To Dry Apples

* Preheat oven to 250°F.
* Wash firm, ripe apples and core them (you can keep the peels on). If the apples have bruises or soft spots, remove them.
* Slice apples into very thin rings (about 1/16″ thick).
* Dip both sides of each apple slice in lemon juice and arrange them in a single layer on a baking rack placed on top of a cookie sheet.
* Place the sheet of apple slices in the oven and bake for approximately 1 hour (or until fairly dry and lightly browned).
* Remove the cookie sheet from the oven and lift each apple slice up off the rack to prevent them from sticking as they cool.
* Once the apple slices are cooled, they’ll be dry and crunchy.
Posted by: tipnut
04.09.2010, 20:13
Взех 2 ябълки, обелих ги, отрязах тънко парче от едната им страна, за да не се клатушкат докато ги режа, поставям ги на отрязаната страна( отрязва се съвсем малко, колкото да не стане някоя беля), режа ябълките на кръгчета, дебели около сантиметър, може и по-малко, колкото са по-тънки, толкова по- бързо ще станат готови. Почиствам ги от семената в средата, ако имате кръгла формичка за сладки от най-малките ще стане с нея, ако не с ножчето.
Подреждам парченцата върху решетката на фурната ми и ги суша при околко 70-80оС за около 2-3 часа.
Готови са, когато престанат да лепнат на пръстите. Чела съм, че можели да се сушат на слънце за 6 дни, като върху тях е сложена марля, за да не ги кацат насекоми, но не се реших да пробвам.
Когато станат готови се прибират или в плик или в някое бурканче, важно е да са добре затворени.
Ако намерите бамбукови пръчкици можете да нанижете ябълките на тях и да поберете голямо количество във фурната, като запречите пръчиците в двете страни на фурната.
Posted by: shinigamito
04.09.2010, 20:13
Обелете, отстранете семките и нарежете на парчета с дебелина 3 мм. Потопете в марината за 2 минути.

Потапянето в маринати предотвратява окислението и промяната в цвета на плода. Потопете плодовете в ананасов или портокалов сок. Зеленчуците потопете в разреден лимонов сок (1/4 чаша лимонов сок с 2 чаши вода) за 2 до 3 минути

Тест за изсушаване:
Кремав цвят, еластични. При разрязване няма влажни места.
Posted by: receptibg
04.09.2010, 20:13
Ябълки:Нарязват се на резени и се почистват от семенните части.Те могат да се нарежат и на кръгчета,но тогава семенното гнездо се изважда предварително със заострена тръба.Добре е парченцата да се потопят в разтвор на винена киселина(1%)или сериста киселина(0,05%).Вкусът им става леко трапчив,ако напръскате резенчетата с лимонов сок.От 10кг пресни ябълки се получават 1кг сушени.
Posted by: flowersbook
04.09.2010, 20:12
Добави нов коментар:
Вашето име: