English
HomeAbout UsProjectsInfoContacts
Производство на домашно сирене

Бялото саламурено сирене е концентрирана млечна храна с различни вкусови и ароматни качества в зависимост от технологията на приготвянето му. Приготвяло се е в домашни условия още от древността. Използва се като предястие или като съставка на безмесни ястия от българската национална кухня. Предлагаме ви рецепта за приготвяне на саламурено овче сирене, което е основна национална храна на българския народ. Може да се консумира самостоятелно или в комбинация с други продукти.
========================================================
Необходими продукти :

* 10 литра прясно овче мляко
* 20 капки мая за сирене /20 ml/ - една супена лажица
* сол по 200 г на 1 литър вода за саламурата за осоляване, по 120 г на 1 литър вода за саламурата за съхраняване
========================================================

Начин на приготовление Прецедете млякото.

Загрейте го за около 10 минути до температура 70 градуса, като не допускате да заври и след това го охладете до 33 - 34 градуса.

Прибавете маята, разредена с преварена и охладена вода в съотношение 1:10.

Разбъркайте добре млякото и го оставете при същата температура в продължение на 1 час, за да се подсири.

Така приготвеното сирене се изсипва в марля и се прецежда в продължение на 2 часа, за да се отдели суроватката.

Изцеденото сирене поставете в цедилка и го пресовайте с тежести. Нека преседи по този начин поне 6 часа, след което можете да го нарежете на отделни бучки и да го оставите в саламура, за да се осоли.

Саламурата се приготвя от 1 литър вода и 200 г сол. В нея сиренето трябва да преседи поне 24 часа, за да придобие леко солен вкус. След това можете да го подредите в съдовете, в които ще го съхранявате и да го залеете със саламура, приготвена от 120 г сол на 1 литър вода.

Сиренето е готово за консумиране след 60 дни, през които в помещението трябва да се поддържа температура около 10 градуса. След този период можете да го съхранявате в хладилник.


Добави нов коментар:
Вашето име: