Български
HomeAbout UsProjectsInfoContacts
Сушените плодове

Консервирането чрез сушене, и то най-често на слънце е добър начин за консервиране. Той е и най-старият метод - слънцето, вятъра и пушека от огън са използвани за да се премахне водата от плодове, месо, ядки и билки. Целта на сушенето е да се намали количеството вода чрез пропускане на топъл въздух и по този начин да се предврати развитието на бактерии, които развалят храните.

Сушените храни са с по-концентриран вкус, хранителни, леки и компактни, лесни за приготвяне, съхранение и употреба. Енергията, която се влага при сушенето е много по-малка от тази при който и да е от другите методи на консервиране.
Хранителната стойност при сушената зимнина се запазва в голяма степен. Витамин А се запазва, но понеже е чувствителен към светлината, сушените храни, съдържащи витамин А трябва да се съхраняват на тъмно. Такива храни са жълтите и тъмнозелените зеленчци, като чушките, морковите, тиквата и сладките картофи. Витамин С обаче се разрушава при топлинната обработка.

Сушените храни са богати на фибри и въглехидрати и бедни на мазнини, което ги прави здравословен избор. Ако те не са изсушени напълно може да се появи мухъл. Микроорганизмите се отстраняват ефективно, когато върешната температура на храната достигне 62 градуса целзий.

Оборудване за сушене

За да сте сигурни в качеството и състава на сушените храни се препоръчва ползването на дехидрататор. Острите ножове и домашния робот също помагат доста.

Много инструкции за сушене изискват бланширане или подлагане на пара на храните. За да се справите с тези задачи ще са ви необходими тенджера с капак и мрежа за зеленчуци. При работата с плодовете и зеленчуците използвайте неметални съдове - препоръчително порцеланови. Това ще предотврати обезцветяването.

Приготвяне на храната за сушене

За сушене изберете зрели, здрави плодове. Ако се налага да използвате наранени, отстранете покафевялата част. Наличието на дори малко мухъл е причина да изхвърлите плода. Не рискувайте да унищожите всички останали заради един.

Нарязването на плодовете позволява на сухия въздух да циркулира и да изсуши повърхността на плода първо. Колкото по-високо е съдържанието на вода в плода или зеленчука, на толкова по-големи парчета трябва да го нарежете. Тънки парчета от храна с високо съдържание на вода могат на практика да изчезнат, когато цялата влага се изпари.

Преди да сушите, обелете плодовете и зеленчуците, включително бананите, пъпешите, тиквата и др.

Предварителна обработка

Предварителната обработка включва техники, целящи да се получи качествен продукт. Тези техники включват потапяне в маринати, бланширане, сваряване.

Потапянето в маринати предотвратява окислението и промяната в цвета на плода. Потопете плодовете в ананасов или портокалов сок. Зеленчуците потопете в разреден лимонов сок (1/4 чаша лимонов сок с 2 чаши вода) за 2 до 3 минути.

Бланширането е препоръчително при аспержите, зеления фасул, броколи, брюкселско зеле, карфиол и грах. Бланширането трябва да става за много кратко време, иначе кожата на зеленчуците се напуква.
-------------------------------------------
Таблица за сушене на плодове и зеленчуци
-------------------------------------------
Продукт {-} Предварителна подготовка {-} Тест за изсушаване
-------------------------------------------
Ябълки {-} Обелете, отстранете семките и нарежете на парчета с дебелина 3 мм. Потопете в марината за 2 минути. {-} Кремав цвят, еластични. При разрязване няма влажни места.
Банани {-} Обелете, нарежете на парчета с дебелина 6 мм. Потопете в смес от 1/2 чаша сок от ананас и 1/4 чаша мед. {-} Карамелен цвят, дъвчащи.
Горски {-} плодове Оставете цели, само ягодите нарежете на половинки. {-} При разчупване няма видима влажност.
Череши {-} Махтене дръжките и костилките. Ако са твърде сочни, отцедете за един час. {-} Тъмни на цвят, лепкави на усещане.
Грозде {-} Изронете зърната от чепката. Потопете във вряща вода, за да се напука кожата. {-} Гъвкави, тъмно кафяви
Праскови {-} и кайсии Обелват се по желание, отстраняват се костилките, потапят се предварително в цитрусова марината. {-} Гъвкави
Круши {-} Обелете, отстранете семките и грубото месо. Нарежете на парчета с дебелина 6 мм. Предварително потопете в марината. {-} Еластични
Ананас {-} Обелете и нарежете на парчета по сантиметър дебели {-}. Еластичен, пружиниращо усещане.
Сливи {-} Разрежете на половинки, махнете костилката или оставете цели. Половинки: Без предварително третиране. Цели: За да омекне и да се напука кожата и да се помогне на плода да се изсуши по-добре, поставете на пара или във вряща вода за 2 минути. {-} Еластични и кожести
Сини сливи {-} Разрежете на половинки, махнете костилката или оставете цели. Половинки: Без предварително третиране. Цели: За да омекне и да се напука кожата и да се помогне на плода да се изсуши по-добре, поставете на пара или във вряща вода за 2 минути. {-} Еластични и кожести
Броколи {-} Начупва се на цветове, нарязва се по дължина на ленти с дебелина 1 см. Поставя се на пара за 10 минути. {-} Крехък, много тъмно зелен цвят
Зеле {-} Външните листа се отстраняват, нарязва се на ивици с дебелина 3 мм. Подлага се на пара за 5 до 10 минути. Разпределя се на слой с дебелина не повече от 2 сантиментра. Предварително се третира с лимонов сок {-} Чуплив, бледо жълт до зелен цвят.
Моркови {-} Остъргват се или се обелват. Нарязват се на кръгчета с дебелина 3 мм. Оставят се на действието на парата 3 минути. Нареждат се в тънък слой. {-} Чупливи, тъмно оранжеви на цвят.
Целина {-} Листата се отстраняват, а главата се нарязва на парчета от по 1 сантиметър дебелина. Бланшира се с вода 1 до 2 минути. По време на сушенето е добре да се разбъркват. {-} Много чупливо
Царевица {-} Почиства се от косата. Целите кочани се бланшират за 9 минути. За средно сварени или сурови зърна - 3 до 5 минути. След бланширането изронете зърната от кочана. {-} Натрошава се при удар.
Патладжан {-} Обелва се и се нарязва на парчета с дебелина от 3 до 6 мм. Потапя се в разреден лимонов сок за 5 минути или се подлага на пара за същото време. {-} Кожест до чуплив
Гъби {-} По-големите гъби се обелват. Сушат се цели или на парчета в зависимост от размера. Не е необходима предварителна подготовка. {-} Кожести до чупливи
Лук {-} Обелете, нарежете на парчета от по 3 мм. дебелина. Бланширайте за 1 минута. Ако ще се използва за подправка, не бланширайте. {-} Много чупливи.
Грах,зелен {-} Поставете граха на пара за 3 минути. Разбърквайте от време на време докато се сушат. {-} Натрошават се когато се ударят с чук.
Чушки, всички видове {-} Нарязват се на кръгчета или ивици от по сантиметър дебелина. Семките се отстраняват. Слагат се на пара за 10 минути. Кръгчетата се поставят в два слоя, ивиците в слой с дебелина не повече от 1 сантиметър. {-} Еластични
Тиква {-} Нарязва се на четвъртинки, отстраняват се семките, нарязва се на парчета с дебелина 2 сантиметра и се обелва. Парчетата се нарязват още веднъж на четвъртинки. Пече се при 150 градуса докато омекне. Поставя се в дехидрататор. {-} Кожести
Тиквички {-} Махнете дръжката, нарежете на парчета с дебелина 6 мм без да ги белите. Поставете на пара за 6 минути или докато омекнат. {-} Кожести до трошливи, жълти.
Домати, само месести {-} Потопете във вряща вода за минута, обелете, отстранете дръжката, нарежете на парчета с дебелина 6 мм. {-} Кожести, тъмно червени.


Comments:
Posted by: Сушена боровинка
03.07.2011, 15:55
Италианският диетолог Лина Кианет е убедена, че проблемът с затлъстяването в света е свързан с появата на множество заведения за бързо хранене, където можете да хапнете нещо по път. Тя е убедена, че ако нямате достатъчно време за пълноценен обед, по-добре да погладувате или да пиете вода, отколкото да ядете тестени закуски или хот-дог, пиейки газирани напитки. Такива навици вредят на фигурата, увреждат здравето и разклащат нервната система.

В Италия се появи нова национална страст - сушените плодове. Понякога, като всяко хоби, това е прекалено - например, през лятото са много по-полезни пресните плодове. Но, разбира се, тази диетична иновация е много полезна.

Сушените плодове убиват апетита. Сушените плодове могат да се добавят както към всяко хранене, така и самостоятелно, като пълноценна храна. В правилно изсушените плодове има уникален баланс на витамини и микроелементи: калций, желязо, натрий и магнезий. Така например, в пет средни сушени кайсии се съдържа пълната дневна доза на желязо, за да се поддържа нивото на хемоглобина и калция. Това е особено важно за хората, които водят заседнал начин на живот.

Само след 10 дни след началото на редовната употреба на сушени плодове се освежава лицето на човек, укрепват ноктите и косата. Всички сушените плодове са много полезни. Така например, сушеният ананас подпомага изгарянето на мазнините, сушените смокини са полезни за дисфункция на щитовидната жлеза, а кайсиите - за увредено зрение и анемия. Без изключение, всички сушени плодове при редовна употреба нормализират метаболитните процеси в организма.

Човек, който яде дневно около 150 грама сушени плодове - сушени сини сливи, смокини, банани, стафиди или резени ябълка, круши, ананас, пъпеши, завинаги ще забрави за проблемите с червата. А от това състояние пряко зависят здравето и красотата. Думите на диетолозите, че красотата на кожата и косата започва от стомаха, са станали поговорка. Обръщали ли сте внимание на факта, че сушените плодове винаги са сладки? Сушените плодове са богати на лесноусвоима фруктоза, която отговаря на потребностите от сладко, и не носи вреда.

Ако ви застигне чувството на глад, не бързайте към най-близкото кафене, хапнете няколко сушени плодове и орехи. Между другото, орехите, които са изключително полезни, перфектно се съчетават със сушени плодове. Това е не само приятна храна, но преди всичко е и полезна.

Ако имате покана за вечеря, за да не станете жертва на преяждане, като предястие хапнете 3-4 сушени плодове. Така ще излъжете своя „зверски” апетит и ще получите удоволствие от умереното и спокойно хранене. Така че ползите от сушени плодове са разнообразни, но главното е, че въвеждането им в ежедневния порцион е сериозна стъпка към укрепване на здравето.

http://agrosaveti.com/agro-news/interesni-novini/976-susheni-plodove.html
Posted by: agrosaveti
04.09.2010, 19:52
Плодове, които могат да се сушат:
Сушени Череши
Сушена Слива
Сушена Ябълка
Сушени Боровинки
Сушена Шипка
Сушени Бели череши
Сушена Чушка
Сушен Кромид
Сушен Домат
Сушена Арония
Сушена Круша
Стафиди
Сушени праскови
Сушени Смокини
Сушени Фурми
Сушени кайсии
Posted by: Проверка
04.09.2010, 19:49
You can add comment hire:
What is the capital of Bulgaria ?:
Your Name: